POTROŠAČKE KORPE – OSNOVNI ALAT ZA RAD SVAKE MALOPRODAJE

Potrošačke korpe – više od običnog inventara

POTROŠAČKE KORPE, OSNOVNI ALAT ZA RAD SVAKE MALOPRODAJE

Iako vam kao vlasniku male radnje korpe ne izgledaju kao prva stvar na koju treba obratiti pažnju korpe mogu biti vrlo korisna alatka kojom ćete uticati da vaši kupci ostave više novca u objektu.

Generalno većina kupaca u malim komsijskim radnjama tu ulaze da bi kupili jednu ili eventualno dve sitnice koje im u tom trenutku nedostaju kod kuće. Malo njih dolazi sa idejom da kupi neki malo veći broj artikala osim onogo po šta su došli. Ali kako, kada se nadje u prodavnici okružen gomilom artikala svaki kupac se nadje barem u maloj meri pogođen potrošačkom groznicom i to je momenat koji vlasnici radnji ne bi trebalo da propuste.

Zamislite kupca koji je dosao da kupi hleb, mleko i šampon koji mu je tog jutra dok se tuiširao nestao. On ima vrlo jasan plan kupovine i jasno mu je po ulasku u radnju da mu za to ne treba korpa. Ali vi ste nabavili neke nove artikle koji ih u promotivnom periodu nudite po nekim ekstra povoljnim cenama (na primer teflonske tiganje za palačinke) koji njemu skreću pažnju, kupac se zadržava zagleda ali ne kupuje… Odlazi… Naravno da mu ta kupovina u tom trenutku ne pada na pamet, iako je zainteresovan, jer pored hleba i mleka u jednoj i šampona u drugoj ruci on zaista nije u stanju da do kase vuče i da dok čeka u redu drži još i tiganj u ruci. Dobro ali reći ćete ako je zainteresovan on će se vratiti… Naravno da opcija stoji ali on nije kupac koji planski ušao u radnju da kupi tiganj i velika je verovatnoća da kada izadje iz radnje će shvatiti da mu taj tiganj i nije potreban i teško da će se po njega vratiti.

Potrošačka korpa je sredstvo koje ne treba posmatrati kao nešto što pomože kupcima da artikle prenesu od police do kase, već je nešto što treba posmatrati kao jedan od osnovnih alata koji pomaže vlasnicima maloprodaje da uvećaju obim prodaje i da potrašača kojeg su već naveli na implusivnu kupovinu navedu da tu kupovinu i realizuje. Jedan od trikova kojima se koriste veliki lanci jesu i kolica velikih zapremina, da li ste ste upitali zašto? Kada dodjete u neki od tih velikih objekata videćete da nema ni korpi, ni manjih kolica, a razlog je vrlo jednostavan, dok god su kupcu kolica prazna on ce gledati da kupuje. Onog momenta kada je kolica napunio to je već znak da je vreme da se kupovina završi iako bi možda pogledao još nešto na rasprodaji…

Naravno ne savetujem vas sada da u svoju malu radnju uvedete kolica za kupovinu od kojih po radnji ne bi moglo ni da se krećete već da imate malo drugačiji pogled na potršačke korpe kada se odlučujete koji tip i koju veličinu korpi ćete pazariti. Generalno u ponudi postoji dva osnovna tipa potrošačkih korpi koja se koriste:

  1. Potrošačke korpe sa ručkom (jednom ili dve) – zapremina od 16 l, 22l, 26l ili 28l. U našoj ponudi možete pronaći korpe od 16l, 22l ili 26l
  2. Potrošačke korpe sa točkićima – stanadrno zapremina od 32 litra, 38 ili 54 litra.

Oba ova tipa korpi su prikladna za većinu malih i radnji srednje veličine ali kako se odlučiti za optimalne. Odgovor je vrlo jednostavan, pratite šta kupci kupuju i koji broj artikala prosečno uzimaju – dva, tri, pet… U skladu sa tim birajte i korpe. Gledajte da one budu malo veće nego što je realna potreba vaših kupaca koji svaki dan pazare u vašem objektu. Ako u objektu do sada niste imali korpe uvedite one najmanje od 16l zapremine. Ako ste do sada imali one najmanje od 16l zamenite ih sa većim od 22l. Ako ste vec drzali ručne korpe uvedite i određenu količinu korpi sa točkićima koje se vuku. Razmišljajte o korpi kao što vlasnik kafića razmišlja o stolovima u svom objektu. Što ima više stolova on potencijalno može da ugosti više ljudi. Potrošačka korpa je za vas isto što i za vlasnika kafića stolovi trudite se da vaši kupci u svojim korpama uvek imaju mesto za još jedan artikal kao što se vlasnik kafića trudi da uvek ima barem jedan prazan sto.

Na kraju bih dodao još jedan trik kojim se možete poslužiti da bi ste doskočili kupcima koji ne žele da uzmu korpu a da onog momenta kada im korpa zaista zatreba to učnili – postavite korpe na više mesta u radnji! Ako je neko već ušao u objekat i poželeo da kupi još nešto što više ne može da drži u ruci on će se vratiti teško na početak do kase i završiće kupovinu. Ako ste primetili da imate u radnji veliki broj kupaca koji kroz objekat idu bez korpi. Postavite korpe osim pored kase na jos jedno ili dva mesta. Na kraju ćete moći i lako da saberete koliko Vam je sve to donelo para, jer sigurno svako ko je uzeo korpu negde unutar objekta vam je ostavio dinar više od onogo što je planirao… A to je glavni cilj da ubedimo kupca da nam ostavi dinar više! Iz tog razloga gledajte na potrošačke korpe sa malo više značaja nego na običan deo nameštaja u objektu koji je tu da zadovolji formu. Korpe su alat koji treba vešto koristiti.

Potoroščake korpe su deo naše standardne ponude. Imamo više različitih tipova u zapreminama od 16l do 54l. Vodite se ovim našim člankom i odaberite korpu koja je najpogodnija za vaš biznis.

Belem d.o.o. – Asortiman plastičnih potrošačkih korpi za prodavnice (pogledajte klikom na ovaj link)

 

Podelite ovu vest


+381114000310